تفاوت نرم افزار ابری با تحت وب چیست؟

کارشناسان وب اپلیکیشن نرم افزار تحت وب نرم افزار ابری

 

اصطلاح وب اپلیکیشن ها زمانی پدیدار شدند که نرم افزارهای ویندوزی به نرم‌افزارهای تحت وب مهاجرت کردند. و اما...

تفاوت نرم افزارهای ابری با نرم افزار تحت وب چیست؟ برای معرفی این دو نوع نرم افزار باید به نوع عملکرد آنها بپردازیم. در گذشته برخی از نرم افزارهای ویندوزی در قالب شبکه های لن اجرا می شدند. با اینکه نرم افزار روی یک ویندوز سرور در یک کامپیوتر مستقل نصب میشد و سایر کامپیوتر ها در شبکه داخلی مانند یک اداره و سازمان از آن بهره می بردند یعنی به طور مستقل هر کامپیوتر نرم افزار خود را داشت، اما دیتابیس بین همه کامپیوترها مشترک است؛ به این نوع نرم افزارها نرم افزارهای تحت شبکه می گفتند. نسل بعدی نرم افزارها که تفاوتی با نرم‌افزارهای اینترنتی نداشت نرم افزارهای تحت وب بودند. عبارت لاتین آن همان web based است که می تواند در یک هاست در فضای ابری و در فضای لوکال اجرا شود. خوبی این تکنولوژی این است که در مرورگر مانند سایر سایت ها قابل استفاده است، دیتابیس های مختلفی را ساپورت میکند. تمرکز فناوری های تولید نرم افزار طی سال های اخیر به این سمت کشیده شده است که نرم افزار در یک کامپیوتر مرکزی چه در فضای اینترنت یا فضای ساختمان در شبکه lan اجرا شود.
اما چرا برخی از کارشناسان اصطلاح وب اپلیکیشن را برای نرم افزارهای خود به کار می‌برند و آیا ویژگی های آن با نرم افزار تحت وب یکسان است؟
دو اصطلاح دیگر، نرم افزارهای ابری و نرم افزارهای آنلاین است. به طور کلی همه اینها اصطلاحا با توجه به تعاریف مختلف از نگاه هر کارشناس ایجاد شده اند اما به طور کلی تعریف اپلیکیشن چه در محیط موبایل، چه در ویندوز و چه در وب یکسان است.
با نگاهی دقیق به ویندوز 10 می توان پی برد که مایکروسافت به نرم افزارهای نصب شده اپلیکیشن می‌گوید پس نرم افزاری که توسط کاربر در هر سیستمی مورد استفاده قرار گیرد همان اپلیکیشن است.

this or that

 

 برخی تصور می کنند نرم افزار ابری بهتر از نرم افزار تحت وب است ولی این دیدگاهی اشتباه در مورد تفاوت این تکنولوژی است.
اگر گوگل را در نظر بگیریم اپلیکیشن های مختلفی را در وب سایت خود معرفی می کند؛ اپلیکیشن هایی که خدمات ایمیل ارائه می کنند و یا اپلیکیشن هایی که خدمات جستجو ارائه می کنند. تفاوتی در اصطلاح و معنی آنها نیست چرا که همه در یک مرورگر اجرا می شوند و کاربر از خدمات آنها استفاده می کند که به طور کلی به آنها اپلیکیشن گفته می شود.
اصطلاح فارسی وب اپلیکیشن همان نرم افزار تحت وب است و تفاوتی بین سرویس های ابری و نرم افزارهای تحت وب وجود ندارد. شاید ساختار نرم افزارها با هم متفاوت باشد. به طور مثال یک نرم افزار تحت وب با دیتابیس mysql کار کند و دیگری با sql server و یا اینکه سرویسی به صورت اجاره ای به کاربران خدمات دهد؛ به طور مثال ممکن است خدمات حسابداری تحت وب طی مدت یک ماه با پرداخت هزینه 50 هزار تومان در ماه در اختیار کاربر قرار بگیرد یا اینکه سازمان ترجیح دهد نرم افزار به صورت اختصاصی خریداری کند و روی سرور اختصاصی خود اجرا نماید. هر دوی آنها یکسان هستند و نمی توان گفت که این نرم افزار ابری است یا تحت وب چراکه این عبارات بیشتر اصطلاحاتی هستند که در حوزه نرم‌افزار رایج شده اند. با این تصور که نرم افزار تحت وب بهتر است یا ابری نمی‌توان تصمیم درستی در انتخاب خود داشته باشید.
هر سرویسی که از طریق اینترنت قابل دسترس باشد وب اپلیکیشن نامیده می شود. وب اپلیکیشن ها با معماری های مختلفی تولید و ساخته شده‌اند یکی از معماری های معروف در اپلیکیشن ها saas نام دارد. این اصطلاح که در انواع
CRM تحت وب یا آنلاین به کار رفته است روشی است که کاربر با ایجاد حساب کاربری در کمتر از چند دقیقه می تواند نرم افزار را استفاده نماید.

اما مهمتر از همه این اصطلاحات کیفیت خدماتی است که شرکت تولید کننده نرم افزار باید در دراز مدت به کاربران ارائه دهد. متاسفانه در ایران به دلیل در دسترس بودن این تکنولوژی نوین نرم افزاری و وجود دانش پراکنده بین استارتاپ ها، پدیده های مختلفی را در فضای مجازی شاهد هستیم که طول عمر بسیار کوتاهی دارند و آسیب اصلی آن را مشتریانی می بینند که به خدمات آنها اعتماد کردند. اگر قرار باشد که هر شرکتی  را با غول‌های نرم‌افزاری جهان مقایسه کنند به اصطلاح قدیمی ها سنگ روی سنگ بند نمی شود. چرخه عمر نرم افزار ها بسیار کوتاه است و این را می طلبد که تیمی قدرتمند و به روز و جوان روی پروژه بطور مستمر کار کند تا نرم افزار دچار فرسودگی یا فساد نشود.
معماری های تولید نرم افزار در یک شرکت بزرگ با جامعه کاربران زیاد بسیار متفاوت تر از یک شرکت کوچک است. در یک شرکت کوچک با حداقل تکنولوژی ها می توان نرم افزار را با قیمتی نازل طراحی و تولید کرد که بعد از گذشت مدتی به دلیل عدم رعایت اصول مهندسی نرم افزار و توسعه با شکست مواجه میشود اما شرکت های قدرتمند دنیا متدولوژی های متفاوتی برای طراحی های خود در نظر می گیرند تا در آینده بتوانند توسط تیم های مختلف آن را توسعه و نگهداری کنند که این دانش نیز با کسب تجارب مختلف حاصل شده است.
حضور چندین رقیب در یک نرم افزار در ایران اتفاقی عادی است اما ماندگاری هریک از آنها به عوامل زیادی از جمله مسائل مالی، تامین سرمایه و نیروی انسانی، دانش به روز و تا حدی بومی سازی این اطلاعات بستگی دارد.

محمد بابهادی 08، 1398

با سلام ممنون از مقاله تون تون ولی در این مقاله تفاوت ذکر نشده! و بیشتر نویسنده هر دو مورد رو یکسان تلقی کرده. لطفا در صورت امکان شباهت ها و تفاوت ها و مزایا و معایب هر دو رو توضیح بفرمایید.
مدیر سایتدی 15، 1398

سلام آقای محمد بابها تفاوت نرم افزارهای تحت وب در این است که برخی از نرم افزارها به صورت Stand Alone نصب و راه اندازی میشوند و برخی به صورت SasS نوع دوم مانند سایت های خدماتی است که شما به ازای پرداخت هزینه به مدت مشخصی میتوانید از خدمات آن سرویس استفاده کنید مانند سایت های حسابداری تحت وب یا آنلاین . اما نوع اول که Stand Alone نصب میشوند سطح دسترسی به اطلاعات مشتری در اختیار خود مشتری است و معمولا مشتری با خرید یک نسخه میتواند از آن برای همیشه استفاده کند . در هر صورت هر دو دارای دیتابیس و محاسبات منطقی هستند که جزو کارهای اصلی یک نرم افزار در قالب تحت وب است